Elbil från stan till Arlanda och tillbaka

0 Comments

VG presenterade idag en test av ett elbil, närmare sagt en Mitsubishi i-MiEV. Enligt artikeln påstår Mitsubishi att bilen har en räckvidd på 160km. Dock gäller detta bara när det råder ideala förhållanden, och du ska helst inte använda gaspedalen eller bromsen. Slår man på värmen i bilen sänks räckvidden direkt till hälvten. Det kommer ta många år tills en elbil kan ersätta dagens bilar i både räckvidd och användbarhet. För man vill ju inte vänta i många timmar tills bilen har laddads bara för att man ska handla mat? Och dessutom har ännu ingen berättad för mig var elen till bilarna ska komma ifrån.

Jag tror på elbilar när dessa har en räckvidd på 1000km, så som dagens dieselbilar, och när laddningen inte tar längre än 5-10 minuter. Och när jag kör dessa 1000km vill jag självklart kunna lyssna på radio, ha AC på för att varken svettas eller frysas samt kunna använda vindrutetorkarna och belysningen.

Och för att komma tillbaka till rubriken, använd varke värme, belysning eller radio, kör inte snabbare än 50 och gör inga hårda inbromsningar så räcker elen kanske för att ta dig till Arlanda och tillbaka. Och är ni fler än 2 personer behövs det nog flera bilar, även med tanke på bagage