Såhär vill Chrysler överleva

0 Comments

Enligt VG har Chrysler laggt fram en 5-årsplan för att rädda företaget. Deras plan är att byta ut alla modeller mot ett nytt eller lägga ner vissa modeller och på så sätt modernisera flottan. Ett modell som ska läggas ner är PT cruisern. Jag har själv haft den som hyrbil i några dagar och bilen saknade kvalitetskänsla, det är bara en låda på hjul.

Att byta ut dagens modeller mot nya och modernare är ju bra, men varför först nu? De bilmärken som går bra idag har ju faktiskt gjort det sen många år. Det är inte många bilmärken som går bra idag som bara säljer gamla modeller. Tänk Saab, modellerna är hur gamla som helst och företaget går minst lika dåligt. Eller Audi, massor med nya bilar hela tiden och företaget går riktig bra just nu, även under finanskrisen. Samma sak gäller VW.

Hur som helst ska Chrysler investera ca 130 miljarder NOK, ca 160 miljarder SEK, i nya modeller. Det jag undrar, var ska pengarna komma ifrån? På 5 år blir ju detta faktiskt 30 miljarder SEK per år vilket är ganska mycket för ett företag som just har kommit tillbaka från en konkurs. Sen står det ingenting om motorerna. Ska de fortsätta bygga de typiska stora, hungriga amerikanska motorer? Tydligen, för annars skulle de ju säkert ha skrivit det… Det Chrysler behöver för att överleva är kvalitetskänsla, lagom stora och bränslesnåla bilar, samt ett bra rykte. Med lagom stora bilar menar jag en bil som funkar som familjebil, storleksordningen Audi A4 plus lite större och mindre. Och förbrukningen ska helst vara under 0,5 liter milen. Dessa bilar finns redan idag och kommer vara en stor utmaning för Chrysler.